3 Ocak 2008 Perşembe

Samsun, 19 Mayıs 1919 – Pazartesi


Mustafa Kemal "Atatürk", arriving in Sampsounta (Samsun) 
on the 19 th of May 1919 to commence the second phase.(...)

G.M.Kemal ATATÜRK'ün Samsun'a çıkışıyla ilgili elimizde ne yazık ki her hangi bir fotoğraf yoktur. Yukarıda görülen tasavvur tablolar birer FOTOĞRAF değil RESİM' dir. KISA BİLGİ: Fotoğraf Çekilir, Resim Çizilir.

"Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışına ait canlandırma dışında fotoğrafının ise bulunmadığı belirtiliyor. Ancak emekli pilot binbaşı sayın Celal Uzar bana 19 Mayıs 1919’da çekilen, bu konuda İstanbul’da yaşayan bir ailede bazı fotoğraflar olduğunu, ailenin bu fotoğrafları Samsun Belediyesine gönderdiklerini, ancak bu fotoğrafların kayıp olduğunu söyledi. Belki bir gün bir yerden çıkar. "
/Necat ÇETİN
Yerel Tarih Araştırmacısı Torbalı-İzmir



Günün Yük ve Posta Vapuru Bandırma

M. Kemal'in Samsun'a Vahdettin tarafından gönderilip gönderilmediği sık tartışılır. "Çankaya" adlı kitabında F. Rıfkı Atay M. Kemal'i Samsun'a Vahdettin'in gönderdiğini söyler. Büyük olasılıkla arkadaki görünmeyen güç İngiltere'dir. M. Kemal liderliğinde halk örgütlenip Kilikya'daki Fransız-Ermeni kuvvetleri söküp atılacak böylece İngilizler de Fransız derdinden kurtulacaktır.

  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Samsun vizesi veren 
İngiliz İstihbarat subayı John Godolphin BENNETT



YARIM ASIR ARAYLA... John Godolphin Bennett (solda), 1920’lerin İstanbul’unda İngiliz istihbarat subayı olduğu sırada bir Türk görevli ile. Bennett İstanbul’a 50 sene aradan sonra eşi Elizabeth ile beraber geldiğinde artık Avrupa’nın tanınmış bir sufisi idi (sağda). Fotofraf: Nezih Uzel




Atatürk ve L.Fon SANTERS

M.Kemal'i Samsun'a İngilizlerin çıkarmış olduğu tartışmaya değer bir iddia. Anadolu Hareketi başladığında Fransızların bu işin başlamasında İngiltere’yi suçlaması, M.Kemal'in ve İngilizlerin bunu reddetmesi bu iddiayı desteklemekte.

İngiltere bu hesabında başarılı olmuşsa da Londra'daki hesabı Anadolu'ya uymamıştır. Fransızlar planlandığı gibi saf dışı edilmiştir. İtalyanlar da. Hesaplarında M.Kemal'in Vahdettin ve İngiltere’ye ihanet edeceği yoktu. M.Kemal ihanete uğrayan Fransa, İtalya ve Rusya’yı arkasına alıp İngilizin silahını geri teptirmiştir.

Türk'ün zekası Güneş Batmayan İmparatorluğun Anadolu üzerinde oynadığı oyunu bozmuştu.
/Çetin KOŞAR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder