2 Nisan 2008 Çarşamba

Samsun'da Yanına Aldığı İlk Er



Mustafa Kemal, belediye reisinin ziyaretine giderken belediyenin önünde bir facia ile karşılaştı. Ayaklarının parmakları patlak postallarından dışarı fırlamış, üstü başı paramparça, açlıktan avurtları çökmüş, gözlerinde umutsuzluğun iki uçurum gibi derinleştiği bir Türk askeri gördü. Ne var ki, o, paşayı görmüyor, bayağı yüksek sesle ağlıyordu. Belediyesinin ve askerî gücünün kasası tamtakır olan çileli Samsun, bu sokakta kalmış çilekeş askere yardım edecek durumda değildi. Memleketine dek gidecek parası olmadığı meydandaydı. Nerden terhis edilmişse ortada bırakılmış sayısız askerciklerden birisiydi. Sesli sesli ağlıyordu. Bu ağlayış tonunda umutsuzluk ve umarsızlığın acı izleri seçiliyordu. Mustafa Kemal, bütün bunları bilmekle beraber onun önünde durdu ve:

— Asker ağlamaz, arkadaş, dedi. Sen ne ağlıyorsun?

Askercik, o denli kendinden geçmişti ki, Mustafa Kemal'le arkadaşlarını da ordan gelip geçen bayağı yolcular sanmış, hiç aldırış etmemişti. Mustafa Kemal'in sesi, onu uyandırdı. Başını kaldırdı. Bu sesi ve bu yüzü tanıyordu. Bu Çanakkale'deki kumandanı Miralay Mustafa Kemal'in kendisiydi. Askercik, şaşırmıştı. Dikkatle baktı: Karşısındaki şimdi bir paşaydı. Demek ki paşa olmuştu. Yanık yüzünde birdenbire donakalmış gözyaşlarıyla kafasını kaldırmış, bu içi gülümseyen ve kendisini anlayan şefkat dolu mavi gözlere bakıyordu. Dilini yutmuş gibiydi. Mustafa Kemal sorusunu yineledi:

— Söyle, ne ağlıyorsun?

Askercik, yanık sesiyle:
— Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti. Silâhımızı elimizden aldılar. Toprağıma giren düşmanı şimdi ben ne ile öldüreceğim? dedi.

Mustafa Kemal, derin ve tatlı sesiyle:

— Üzülme, çocuğum, dedi, gel benimle.

Sonra, Cevat Abbas beye:
— Cevat bey, dedi, biraz sonra fırka karargâhına gittiğimizde Binbaşı Mahmut Ekrem beye söyle, bu çocuğu tepeden tırnağa silâhlandırsınlar. Bu bizim yeni ordumuzun ilk askeridir.
KAYNAK: Kutsal İsyan-II, Hasan İzzettin Dinamo, Tekin Yayınevi 1986, Sayfa:61-62

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder