14 Şubat 2008 Perşembe

Durmuş Özen Ağa



Durmuş Özen Ağa
Türk Çete Reisi, Samsun 1919

Samsun’un İngiliz işgalinde olması, şehirde Rum çetelerinin ve silahlı adamlarının varlığı, çok sayıda yabancı kontrol subayı ve memurlarıyla “İngiliz İntelligence Service” ajanların bulunması bu şehri Mustafa Kemal Paşa için güvenli kılmamaktaydı.

Kaldığı Mantika Palas Oteli ve civarı bile Rumlarla çevriliydi; Otalin sağında Keşişoğlu Konstantin mahdumları Dimitri ve İstavri ve Nikoli hane ve bahçesi, solunda çok sayıda Rum ve Ermeni’nin işyerlerinin bulunduğu Şüküroğlu (Mecidiye) Caddesi, otelin arkasında Gavriloğlu Yorgi mağazaları ve kısmen Kocabaşoğlu Sofya hane ve bahçesi, önü ise Kaptan Ağa Camii sokağına bakıyordu.

Mustafa Kemal Paşa fırsat buldukça halkla temas ediyordu… 20 Mayıs 1919 günü Bedirli Köyünü (Badıllı – şimdiki adıyla Ataköy Mahallesi) ziyaretinin ardından 21 Mayıs 1919 günü de Avdan Köyünü (Şht. Cumhuriyet Savcımız Murat UZUN’un köyü) ziyaret etti. Hatta bu köye giderken bir suikast girişiminden de sağ salim kurtulmuştu.
(Baki_Sarısakal\Samsun'da_Unutulmaz_Olaylar)

İşte Mustafa Kemal Paşa’nın Avdan köyü ziyareti boyunca onun korumalığını yapan kişi Durmuş (Özen) Ağa’dır. Sapık namıyla bilinen Durmuş Ağa, bölgede faaliyet gösteren Türk Çete Reislerinden biriydi ve bu görevini başarıyla yerine getirmişti. Suikast girişimine karşı tedbir olarak araca üniformalı olarak adamlarını bindirmiş kendisi de Mustafa Kemal ile birlikte konvoyu 2 km geriden takip ederek Cumhuriyet Tarihimize yolverenlerden biri olarak arihe geçmiştir.

Atamıza yöneltilen bu suikast girişimini detayları için bakınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder