4 Mart 2008 Salı

Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a Götüren Bandırma Vapuru Batırılmak İstenmiş Olabilir Mi?



M. Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919 günü, öğleden sonra, Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket etmişti.

İşgal Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi üzerine, Osmanlı Hükümeti tarafından belirlenen görevi, sadece Karadeniz kıyılarında meydana gelen asayişsizliği gidermek ve Doğu Anadolu halkının Şûra Hükümetleri kurmasını önlemekti.

Ancak, İşgal Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi üzerine görevlendirilmesine rağmen, bazı kaynaklarda, İngilizlerin Bandırma Vapuru’nu Karadeniz’de batırmak ve M. Kemal Paşa’nın Samsun’a gidişine engel olmaya çalıştıkları iddiası yer almaktadır.

İngilizler, Bandırma Vapuru’nu Karadeniz’de batırmak istemiş olabilirler mi?.

Çeşitli kaynaklarda anlatıldığına göre, Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a hareket etmeden önce kendisine, Bandırma vapurunun yolda batırılacağı ya da kendisinin tutuklanacağına dair, haberler geldi.

Önce, bu haber verme olayının nasıl olduğunu görelim, daha sonra da olayı değerlendirelim.

Yazılanlara göre, haber, Mustafa Kemal Paşa’ya üç şekilde ulaştı:

Mustafa Kemal Paşa, ayrılacağı günün gecesi ( 15/16 Mayıs 1919), avukatı ve yakın dostu Sadettin Ferit (TALAY) Bey vasıtasıyla Bandırma vapurunun Boğaz’dan çıktıktan sonra bir İngiliz torpidosu tarafından batırılacağına dair bir haber aldı.

Haber kaynağı Osmanlı Bankası Müdürü olup, aynı zamanda Hilâl-i Ahmer (Kızılay) 2 nci Başkanı olan Berç Keresteciyan (TÜRKER) Bey’di. Berç Keresteciyan, durumu öğrenince, hemen Sadettin Ferit Bey’i aramış ve Mustafa Kemal Paşa’yı bilgilendirmesini istemişti.

(Berç Keresteciyan TÜRKER: TÜRKER soyadı kendisine, Soyadı Kanunu ile birlikte, bizzat ATATÜRK tarafından verilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa’ya ve Milli Mücadele’ye büyük destek vermiş, 1935-1942 yılları arasında Afyonkarahisar milletvekilliği yapmış Ermeni asıllı Türk iş adamı ve siyasetçidir.)(SY.286)
http://www.ahmetakyol.net/bandirma-vapuru/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder