23 Mayıs 2012 Çarşamba

Ulusal Kurtuluş Mücadelesini Anma Yürüyüşü -4


ULUSAL KURTULUŞ MÜCADELESİNİ 4. ANMA YÜRÜYÜŞÜ 
23-25 Mayıs 2012 TARİHLERİNDE YAPILDI.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programında yer alan, Samsun Valiliğinin katkılarıyla Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Samsun Atakum Belediyesi, İlkadım Belediyesi, Havza Belediyesi, Türkiye Dağcılık Federasyonu, Tekkeköy Dağcılık Kulübü, Samsun Kayak Spor Kulübü ve Ondokuzmayıs Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü – OMDAK ile birlikte 23-25 Mayıs 2012 tarihlerinde Samsun ili ve Havza ilçesi arasında düzenlenen “Ulusal Kurtuluş Mücadelesi 4. Anma Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Sayın Alaattin Karaca’nın da katıldığı yürüyüşün ikinci gününde dağcılar Atatürk’ün 24 Mayıs 1919 günü kaldığı köydeki evin önünde kamp kurdular.

3 gün süren yürüyüşün son gününde ise Atatürk’ün Havza ilçesine geliş tarihi olan 25 Mayıs 2012 günü düzenlenen törene katılan dağcılar tören sonunda trenle Samsun iline geri döndüler.

Müze olarak düzenlenen Bandırma Vapurunu gezen katılımcılar daha sonra Atakum Deniz Kafedeki belge törenine katıldılar.

Yürüyüşe 9 ilden 70 sporcu katıldı.

Yürüyüşün amacı Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelerek başlattığı Milli Mücadelenin ruhunu ve azmini canlı tutmak, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin ilk adımının atıldığı Samsun-Havza güzergahını 81 ildeki kulüplerimizin dağcıları ile yürüyerek o günleri yaşamak ve yaşatmaktır.

Mustafa Kemal Atatürk 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geldi ve burada tam 18 gün kaldı. Milli Mücadele’nin tüm planları, tarihe Amasya Tamimi diye geçen genelge, Havza’da hazırlandı.

Havza ilçesi Ulusal Kurtuluş Savaşında önemli bir yer tutmaktadır. Bir milletin kurtuluşunun ancak halkın mücadelesi ile olacağına inanan Mustafa Kemal ilk genelgesini Havza ilçesinde yayınlamıştır. Ülkenin her tarafındaki işgallere karşı ilk protesto ve miting de 30 Mayıs 1919 tarihinde Havza’da yapılmıştır.

Yürüyüşe katılmak için Samsun’a gelen Sayın Federasyon Başkanımız Alaattin Karaca’ya, yürüyüşe katılan 9 ilimiz sporcu, kulüp başkanı ve il temsilcilerimize, 3 gün boyunca yiyeceklerimizi karşılayan Samsun Atakum Belediyesi Başkanı Sayın Metin Burma’ya çok teşekkür ederiz.

OMDAK Yönetim Kurulu

http://www.tdf.gov.tr/?p=5639